Det er på vej mod det gængse

Hører du til dem, der har lyttet til metal siden den spæde start, og har du samtidig været med på bølgen med langt eller højt hår til mændene og nitter på læderjakkerne til begge køn, så har du samtidig mødt masser af fordomme på grund af dit udseende og på grund af dit valg af musik.

Det var den slags, du helst ikke måtte høre for dine forældre, og der var sikkert også dem i skolen eller på arbejdet, der vrængede på næsen af dine valg

Tiderne har skiftet

Men nu er det anderledes, end det var den gang. Snerten af undergrund og oprør er forsvundet, og alle de store medier som Politiken er hoppet med på den store metalbølge. De skriver anmeldelser af nye udgivelser, de er med til koncerterne, og de er med på alle festivalerne.

Det sagt, så er det stadig muligt at overraske og chokere, hvad enten man er fan eller musiker. Nogle steder i verden er det dog bestemt lettere at chokere gennemsnittet end andre, men der vil altid være nogen, der drejer hovedet en ekstra gang, når en gennemført goth går forbi.

Som musiker skal man overveje det nøje. Seksuelle udskejelser på scenen er noget, de færreste i Danmark vil tage anstød af, faktisk er det noget, der forventes af flere bands og kunstnere som Marilyn Manson og Rammstein, hvor flere medlemmer har oplevet at blive arresteret, bare fordi de lokale myndigheder i visse lande syntes, deres sceneshow blev lidt for eksplicit

Heldigvis stopper de ikke, og vi kan derfor fortsat nyde deres show, og er det for meget, kan man heldigvis kigge væk. For andre var en del af denne fornøjelse til gengæld både deres koncerter, men lige så meget at kunne blive oppe til efter midnat, der hvor alle videoerne ikke længere var underlagt censur, og hvor det var muligt at se alle dem, der var for provokerende for øjnene i dagtimerne.

I dag er det muligt at finde det hele på nettet, alle historierne, alle de grænseoverskridende koncerter og også kunstnernes egne beskrivelser af, hvad der får de til at lege med vores sind hele tiden og flyte grænserne for, hvad der er en acceptabel adfærd som menneske både som offentlig person og i privatlivet.

zerif-lite